Skip to content
Sonja Larsson 15 mars, 2016 1 min read

Funkar din sajt?

Det är inte alltid lätt att veta om den egna sajten fungerar eller inte. Har man dessutom ingen eller dålig kontakt med sina användare är det nästintill omöjligt. 

En av lösningarna är att göra ett användbarhetstest. Testet går till på så sätt att man ger representativa användare i uppgift att lösa vanliga uppgifter direkt på sajten. Under tiden sitter minst en observatör bredvid och ser hur användarna klarar detta, vilka problem de stöter på, vad som fungerar bra och vad som fungerar mindre bra. Målet är att man i slutändan ska se vad som behöver förändras på sajten. Man kan även göra ett användbarhetstest på en befintlig sajt innan man ska bygga ny. På så sätt samlar man in kunskap om sina målgrupper samtidigt som man ser vad som fungerade bra och vad som fungerade mindre bra. Kunskap som man sedan tar med sig in i utvecklingsarbetet för den nya sajten.

När det kommer till användbarhetstest är det bättre att göra lite än ingenting alls. Du kan med små medel lära dig om hur din sajt fungerar i användning på egen hand. Läs mer om hur ett användbarhetstest går till.

Vill du veta mer om hur du genomför ett användbarhetstest? Ladda ner vår guide.
 
Hur bra fungerar din sajt?
 
avatar

Sonja Larsson

UX-strateg, beteendevetare & inbound marketing strategist