Skip to content
Elin Ternander 6 februari, 2018 1 min read

Vad är SEO?

SEO är ett begrepp som används flitigt, men som många fortfarande inte har exakt koll på vad det innebär. Vi hjälper dig att reda ut begreppet, samt de begrepp som är nära besläktade med SEO!


SEO = Synlighet i sök

SEO är en förkortning för Search Engine Optimization, eller på ren svenska – sökmotoroptimering. Det är en marknadsföringsstrategi som fokuserar på ökad synlighet bland organiska (ej betalda) sökresultat. Målet är att locka fler – men också rätt – besökare till din sajt.

SEO handlar alltså om att optimera din sajt och dess innehåll på ett sådant sätt att du ökar chansen för att dyka upp i de sökningar som är relevanta för din verksamhet, samt rankas högre i dessa sökningar.

Söktjänster

Sökningarna som vi referar till när vi pratar om SEO görs i söktjänster, t.ex. Google, Bing eller Yahoo. Varje sådan tjänst har en sökmotor, som är den motor som letar igenom allt innehåll på webben och utifrån det genererar det sökresultat som verkar mest relevant för den som söker.


Organiskt sökresultat/betalt sökresultat

Man delar upp sökresultaten i organiska sökresultat och betalda sökresultat. Betalda resultat är de som är märkta med annons och som företag betalt för att synas i. Detta görs vanligen under en viss kampanjperiod.

De organiska sökresultaten är de som man ej betalt för att synas i. Här är det istället sajtens kvalitet, trovärdighet, innehåll, prestanda m.m. som styr vilka sökningar du dyker upp i och hur högt du rankas. Istället för att betala en annonskostnad utgörs investeringen här i tid och arbetskraft som läggs på att skapa en riktigt bra sajt.

Se exempel på betalt/organiskt sökresultat på en sökning på väskor nedan.

betalt-och-organiskt-sokresultat

SEM (Search Engine Marketing)

SEM är närbesläktat med SEO och står för Search Engine Marketing, dvs sökmotormarknadsföring. Det är denna typ av marknadsföring som genererar det betalda sökresultatet. Rätt utfört kan SEM ge goda resultat, kanske framför allt under en kampanj, men när betalningen avslutas så trappar också resultatet av. SEO däremot är ett långsiktigt arbete som rätt utfört ger god synlighet under lång tid.


Fördelar med SEO

Vi har listat några anledningar till varför du ska jobba med SEO. Ta del av listan i blogginlägget ”Därför ska du jobba med SEO”


Vill du och dina medarbetare lära er mer om SEO? Vi erbjuder utbildningar på området anpassade efter era behov och önskemål. Kontakta oss för vidare diskussion!

avatar

Elin Ternander

Copywriter